Mahtavat maksaruohot

Puutarhaa perustaessani tulin summamutikassa ostaneeksi komeamaksaruohon (Sedum ’Herbstfreude’) kolme tainta. Ensimmäisenä syksynä leikkelin niitä maljakkoon ja havaitsin, että nehän kasvattavat juuret verrattain nopeasti. Päättelin tästä, että maksaruohoja olisi suht helppo lisätä pistokkaista.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-09-kello-21-03-39

Elokuussa napsin ’Herbstfreudesta’ tyvipistokkaita ja tökkäsin ne suoraan kasvupaikalle multiin. Pidin mulloksen kosteana ja jo kuukauden kuluttua kaikki pistokkaat pukkasivat uutta rotevaa kasvua pistokkaan juurelta.

dsc07370

Näyttää siltä, että sain tällä tavoin kuusi uutta ’Herbstfreuden’ tainta. Tällä hetkellä pari vaaksan mittaista pistokasta jopa kukkii! Täytyykin suojata pistokkaat maan routaannuttua pahimmilta pakkasilta, mikäli tänä(kään) vuonna ei saada kunnon lumipeitettä.

dsc07075

Komeamaksaruohot ovat Rivaripihan todellisia hyönteismagneetteja näin syksyllä. Niissä on päiväsaikaan jatkuvasti jos jonkinlaista pörrääjää tankkaamassa varantoja täyteen tulevaa talvea varten.

dsc07117

Komeamaksaruohot ovat juuri se paikka, johon myös perhoset malttavat laskeutua. Olen bongannut niistä amiraali-, nokkos- ja neitoperhosia. Lehahtipa kerran yksi sitruunaperhonenkin apajille.

dsc07296

Haaveissani on, että ensi vuonna saisin hankittua muutaman uuden maksaruoholajikkeen. Pari alennusmyynnistä nappaamaani ’Red Caulia’ istutin jokunen viikko sitten. ’Carl’ olisi upea yhdistelmä aniliininpunaisia kukkia, harmahtavan vihreitä lehtiä ja punertavia varsia. Sitäkin löytää onneksi helposti.

dsc07367

Allt om Trädgård -lehdestä bongasin ’Frosty Morn’ -lajikkeen, jolla oli upean raidalliset lehdet. Kotipuutarha-lehdessä puolestaan esiteltiin kotimainen harvinaisuus ’Atlanta’, jolla niin ikään on kaksiväriset lehdet. Kaksiväristä linjaa jatkaa ’Autumn charm’, jonka kukat ovat vaaleat. Olisipa hienoa löytää näitä kaksivärisiä lajikkeita perennapenkkejä ryhdistämään ja syyspuutarhaa piristämään!

 

Advertisement

8 kommenttia artikkeliin ”Mahtavat maksaruohot

 1. Komeamaksaruoho on kyllä yksin syksyn kuningattarista. Pidän niistä hyvin paljon ja ne ovat kuvauksellisia ihan ensimmäisistä silmuista lähtien. Sellainen tummalehtinen versio olisi aika kiva.

  Tykkää

  • Kyllä. maksaruohojen pilkistävät ruusukkeet keväällä ovat kauniita! Täytyy vielä keksiä kivoja yhdistelmäkasveja jo olemassa oleville. En ole vielä oikein osannut valita näille toimivia vierustovereita.

   Tykkää

 2. Musta noi ois ihania ihan vaan siksi, että ovat leikkoina niin mahtavia. Meidän piha on vaan jotenkin luontaisesti noille niin täydellinen, että siementävät koko pihan täyteen. En tajua miksi. Siksi niistä luovuin. Mutta maljakkoon niitä kaipaan yhä :)

  Tykkää

  • Eikä, en tiennytkään, että maksaruohot saattavat levitä kärkkäästi myös siemenistä! Olisipa mahtavaa, jos olosuhteet osoittautuisivat suotuisiksi meilläkin. Vielä en ole bongannut pieniä siementaimia tuon ensimmäisen kasvuston ympäriltä.

   Tykkää

 3. Paluuviite: Mitä lokakuun puolivälissä kukkii? | Rivaripiha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s