Metsäpuutarhan talvi

Viides puutarhavuoteni on alkanut. Miten kovasti odotankaan, että pääsen taas kykkimään tiluksille, ihmettelemään kasveja ja tunkemaan sormeni multaan! Olen näiden vuosien aikana huomannut, että puutarhaan suunnatut silmäni havaitsevat yksityiskohtien ja yksittäisten kasvien lisäksi yhä suurempia kokonaisuuksia. Vaikka edelleen mietinkin metsäiselle tontille sopivia kasvivalintoja suht tarkkaan, pohdiskelen myös, millaisilla valinnoilla voisin lisätä Rivaripihan mielenkiintoa aktiivisen kasvukauden ulkopuolellakin.

Englannin kielessä on tavoittelemalleni lopputulemalle aivan oma terminsä: winter interest. On oikeastaan todella outoa, että täällä Suomessa emme juurikaan kiinnitä huomiota talveen yhtenä merkittävänä puutarhan vuodenaikana, semminkin kun talvi tuppaa täällä kestämään liki puolet vuodesta. Minun Rivaripihani on todella pieni, mutta muutaman seikan huomioimisella olen mielestäni onnistunut lisäämään puutarhani mielenkiintoisuutta aktiivisen kasvukauden ulkopuolella.

Linnut

Kyllä. Linnut ja muut vipeltäjät todella lisäävät puutarhan mielenkiintoa talvikuukausien aikana. Olen pyrkinyt vähentämään talven tympäisevyyttä houkuttelemalla puutarhaani lisää elämää talviruokinnan ja suojapaikkojen avulla.

Rivaripihalta löytyy useampia ruokinta-automaatteja niin linnuille kuin oravillekin. Linnut voivat herkutella myös erilaisilla tali- ja rasvaseoksilla. Pensasmaisilla kasvustoilla olen pystynyt lisäämään suojapaikkoja ruokailemaan tuleville lintusille.

Omaa silmääni miellyttävät kovasti nämä rasva-siemenseoksella täytetyt kookospähkinät, joita ainakin Hankkija ja Kodin tavaratalo myyvät. Käytämme perheessämme uudelleen lintujen tyhjentämät kookospähkinät siten, että huolellisen puhdistuksen jälkeen täytämme pähkinänkuoret itsetehdyllä rasva-siemen-pähkinäseoksella. Myös itsetehty seos tuntuu maistuvan linnuille oikein hyvin.

Kivet ja kallio

Olen siitä onnellisessa asemassa, että rivitalopihaamme rajaa muhkea ja sammaloitunut kallio, joka itsessään on upea katseenvangitsija. Kun ostimme asuntomme, koko kallio oli valtavien kuusien peitossa. Saimme kunnalta ja taloyhtiöltämme luvan puiden poistamiseen, joka avarsi näkymiä ja paljasti kallionseinämän kaikessa komeudessaan.

Pihaa rajaava kallio on puolestaan inspiroinut minua ronttaamaan tontille lisää kiviä. Omalta tontilta löytyneiden kivien lisäksi olen metsästänyt niitä niin Tori.fi:stä kuin tuttavien tiluksiltakin.

En voi vastustaa jäkälin ja sammalein patinoituneita kiviä, jotka lisäävät Rivaripihan mielenkiintoa etenkin silloin, kun kasvit eivät vielä pane parastaan.

Havut

Tuoreen kangasmetsän hengessä olen lisännyt Rivaripihalle erilaisia havuja. Osa havuista on vielä niin pieniä, että ne peittyvät lumen alle. Mutta varsinkin lumettomina kausina pienetkin havut lisävät kivasti puutarhan katsetta kosiskelevia kohtia.

Olen myös istuttanut havuja suuriin ruukkuihin ja toivon kovasti, että ne säilyvät hengissä ensimmäisestä talvestaan. Ruukuilla pystyn helposti luomaan pystysuuntaisia linjoja puutarhaan ja saan pienehkönkin havun näyttämään varsinaista kokoaan huomattavasti suuremmalta. Havuruukuissa suosin katteina käpyjä, kiviä ja köynnöstäviä tai versoilevia kasveja.

Ruukut

Ja kun ruukuista kerran tuli puhe, niin listataanpa nekin yhdeksi elementiksi, jolla voi lisätä kasvukauden ulkopuolista mielenkiintoa. Elämää nähneet betoni- ja terrakottaruukut ovat mielestäni kertakaikkisen ihania. Nuo kuvan betoniruukut patinoituvat yhden kasvukauden aikana.

Etenkin suuret, laadukkaat ja pakkasta kestävät ruukut ovat hintava sijoitus uutena ostettuina, mutta olen tehnyt hulppeita löytöjä Tori.fi:stä. En voinut uskoa silmiäni, kun eräs espoolainen herrasmies antoi ilmaiseksi valtavia italialaisia terrakottaruukkuja. Minä onnekas satuin saamaan nuo ruukut ja mies sai kiitokseksi kahvi- ja pullakassin.

Olisi kiva kuulla, millä tavoin sinä lisäät mielenkiintoa puutarhaasi etenkin kasvukauden ulkopuolella?

Advertisement

6 kommenttia artikkeliin ”Metsäpuutarhan talvi

 1. Jälleen oikein mielenkiintoinen aihe. Minua todellakin kiinnostaa winter interest tai year round interest. Minulla on ollut jonkin aikaa projektina myös elokuun ja syyskuun kohennus. Yritän toteuttaa sitä heinillä, hortensioilla, havuilla ja ehkä jonkun verran loppukesön ja syksyn perennoilla. Lokakuu on usein kaunis, jos ruska vaan on hyvä. Marraskuussa heinät ja havut ovat edelleen kauniita, mutta tärkeitä ovat myös muut vihreänä säilyvöt kasvit. Kun lehdet puista ja pensaista ovat lähteneet niin vihreänä säilyvä maan pinta on mielestäni todellakin tärkeä. Tässä ihania ovat mm. ajuruohot, grönlanninhanhikki, varjohiipat ja myös jouluruusut. Suunnitelmissani on lisätä näitä kaikkia. Sinulla on aivan ihana kallio. Meillä ei pihalla ole kiviä luonnostaan, mutta ollaan niitä ympäristön ojista haalittu. Ne ovat komeimmillaan keväällä ennen kasvun alkua. Keskikesällä niitä ei kasvuston seasta paljon näy. Vielä tuli mieleeni, että erilaiset rakenteet ja kalusteet voivat tuoda mielenkiintoa talveen vähän samaan tapaan kuin ruukut, esim. köynnösportit tai penkki tai pöytäryhmä. Mulla on ollut projektina meidän terassin ”talvipuutarha” ja etupihan ”valopuutarha”. Niistä olen vähän kirjoitellut Linnunlaulun sivulle Fb:ssä.

  Tykkää

  • Heiniä olen pohtinut viimeisen vuoden ajan. Ihailen esimerkiksi englantilaisissa tai ranskalaisissa puutarhakuvissa näkyviä heinäpenkkejä, mutta olen miettinyt, miten ne mahtavat toimia täällä Suomessa. Omat pienet heinätupponi nahistuvat aina alkutalven märkyydessä maata nuoleviksi limakasoiksi. En tiedä, pitäisikö yrittää löytää jokin todella vankkarakenteinen laji. Mitkä heinät sinulla ovat olleet hyviä?

   Tykkää

   • Minusta heinät pysyvät hyvinä pitkälle talveen kunnes tulee lumi. Keväällä kyllä leikkelen vanhan kasvuston pois. Meillä vanhimpia ja hyvin menestyneitä ovat isosiniheinä (Molinia caerulea var. arundinacea), koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’), kultatesma (Milium effusum ’Aureum’), isopiippo (Luzula sylvatica), palmusara (Carex muskingumensis), kirjopuntarpää (Alopecurus pratensis’Aureovariegatus), nurmilauha (Deschampsia cespitosa ’Goldschleier’), viiruhelpi (Phalaris arundinacea ’Picta’). Näistä mikään ei ole ihan kuivan paikan heinä. Sitten mulla on joukko uudempia, josta en vielä osaa niin hyvin sanoa. Paria lajia olen myös pistänyt pois. Muistan nyt pehmytmesiheinän ja hopepiipon, joiden liian innokkaan juolavehnämäisen lisääntymisen kanssa en pärjännyt.

    Tykkää

 2. Etsin erästä maksaruohoa ja siinä sivussa jäinkin hetkeksi lukemaan blogiasi. Pitää tulla paremmalla ajalla vierailemaan uudestaan, mutta ihania kärhöjäsi ehdin hetken aikaa jo ihastella. Aika kauas siis maksaruohoista eksyin :D Lintujen ruokintapiste löytyy meiltäkin tuomaan piristystä talvikuukausiksi. Ei kylläkään noin hienoa kuin sinun kookospähkinäsi! Syksypuolella tulee poltettua lyhtyjä enemmän, nyt talvella ei niinkään, kun kaikki on hautautunut hangen sisään. Kiviä löytyy, havuja en ole innostunut laittamaan puutarhaani, sillä tonttia ympäröi kahdelta sivulta kuusikko ja etupihalla on valtava siperianpihta vihreänä elementtinä. Täällä IV-vyöhykkeellä onneksi tulee syksyllä lunta jo sen verran aikaisin, ettei paljasta maata tarvitse kuukausitolkulla katsellakaan. Aikaisia kevätkukkijoita, kuten krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja olen jonkun verran istuttanut. Keväällä sitä vain kaipaa kukintaa jo heti lumen ja roudan sulettua. Mukavaa helmikuuta ja kevään odotusta!

  Tykkää

  • Hei Minna, ja olipa kiva, kun jätit kommentin vierailustasi! Laitanpa blogisi heti Feedlyn lukulistalle. :)

   Minä vallan rakastan maksaruohoja, erityisesti korkeahkoja sellaisia! Uusin istutukseni oli viime syksyinen ’Blue Pearl’, jonka selviytymistä ensimmäisestä talvestaan jännitän kovasti.

   Tykkää

 3. Joko on selvinnyt miten havut ruukuissa menestyivät talven?
  Minulla on yksi pieni kuusipuu (lajiketta en nyt muista) ruukussa kellarissa. Se näyttää ihan elinvoimaiselta oltuaan siellä pimeydessä koko talven. Välillä kävin sitä kastelemassa. Olenkin miettinyt, että laittaisiko sen suureen ruukkuun, vai istuttaisiko maahan. Itsellänikin on jokin kumma ruukkuaddiktio. Niitä pitää hamstrata, vaikka kaikille ei ole käyttöäkään, ainakaan sillä hetkellä. Onneksi varastossa on vielä tilaa!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s