Lahjoituspuutarhan kevät

Kirjoittelin helmikuussa suunnitelmistani perustaa uudelle plotille pieni lahjoituspuutarha. Lahjoituspuutarhan istutussuunnitelma rakentuu vahvasti satokausiajattelun ympärille, jota olen jo harjoitellut Rivaripihaa pykätessäni. Satokausiajattelun ydintä lahjoituspuutarhassani on se, että kasvatan plotillani kestävästi vain sellaisia leikoiksi kelpaavia kukkia, heiniä ja oksia, mitkä siellä viihtyvät ja sen mukaan, mikä kunakin vuodenaikana on luontevasti ja luonnollisesti mahdollista.

Silmäilläänpä ensiksi lahjoituspuutarhan kevättä. Koska uudella plotilla kiertelee valkohäntäpeuroja poikueineen, täytyy minun huomioida tämä tontin erityispiirre istutussuunnitelmia ja kasvivalintoja tehdessäni. Kevään pääsato tuottuu erilaisista narsisseista (Narcissus), jotka eivät todistetusti nelijalkaisille maistu.

Olen kasvatellut Rivaripihalla narsisseja vuodesta 2015. Ne ovat osoittautuneet varsin luotettaviksi ja helpoiksi kevätkukkijoiksi, jotka ilahduttavat vuosi vuodelta yhä lisääntyvillä kukkavarsillaan. Erilaisia narsisseja on nykyisin varsin mukavasti saatavilla, eivätkä sipulien hinnat kohoa liian korkeaksi edes hieman erikoisemmilla lajikkeilla.

Erilaisia narsisseja löytyy nykyisin niin paljon, että ne jaetaan jopa neljääntoista toisistaan poikkeavaan ryhmään. Eri ryhmiin kuuluvia narsisseja on varsin helppoa yhdistellä toisiinsa kimpuiksi. Monet narskut myös tuoksuvat miellyttävästi.

Narsisseille kivoja kimppukavereita saa muun muassa helmihyasinteista (Muscari) tai tarhahyasinteista (Hyacinthus orientalis). Muscarien eri sävyiset siniset syventävät narskujen keltaisia tai oranssihtavia sävyjä. Vaaleanpunaiset puolestaan tuovat hempeyttä ja herkkyyttä asetelmiin. Tarhahyasinteista pidän oikeastaan enemmän jokusia vuosia vanhoina, jolloin ne eivät ole niin tymäkän tiiviitä. Rivaripihan ensimmäiset hyasintit on istutettu vuoden 2015 syksyllä. Sieltä ne metsänpohjasta nousevat yhä edelleen tervehtimään kevätaurinkoa

Keväisestä lahjoituspuutarhasta pitää löytyä myös napakat kasvustot pikkutalviota (Vinca minor) ja murattia (Hedera helix). Näiden kasvien vihannat varvut tuovat kivaa vaihtelua kukkakylläisiin kimppuihin. Rivaripihalla kasvaa paria hyvin kestävää murattia, joista otan pistokkaita lahjoituspuutarhaa varten. Lisäksi aion ostaa muutamia risareunaisia muratteja (Hedera helix ’Sagittifolia’), joihin ihastuin viime kesänä tavattomasti. Syksyllä penkkiin istuttamani yksilöt ovat selvinneet talvesta loistavasti, mutta ovat vielä liian pieniä jaettavaksi.

Miltäs kuulostaa? Tuleeko mieleesi jotain muuta peuravarmaa kevätkasvia, jota minun kannattaisi istutella narsissien seuraksi?

2 kommenttia artikkeliin ”Lahjoituspuutarhan kevät

  1. Lahjoituspuutarhasi on kiva idea. Jatkatko teemaa myös sipulikasvien kukinnan jälkeen? Minulla on paljon pikkutalviota, jota en ole keskinyt käyttää kukkakimpuissa. Kiitos siis vinkistä.
    Peuravarmat kasvit ovat minullakin hakusessa. Kaikki tulppaanit on syöty, samoin krookukset ja siinä ohessa on sitten tallottu muita piippoja. Kevätkurjenmiekat eivät ilmeisesti ole kovin maukkaita, eivätkä talventähdet. Valitettavasti niidenkin sipuleita peurat ovat nostaneet ylös ja sylkeneet sitten pitkin pihaa.

    Liked by 1 henkilö

    • Kesäisessä lahjoituspuutarhassa pääosa tulee olemaan muutamalla perennalla ja yksivuotisilla. Postailen tästä lisää, kunhan istutussuunnitelmat ovat selvät. Peuravarmoista kasveista löysin ihan kivan listauksen eräästä ruotsalaisesta puutarhakirjasta. Myös sivulla https://viherlassila.fi/2018/09/suojaa-puutarhasi-peuroilta/ on kasvivalintoja, jotka peurat yleensä jättävät rauhaan. Uudelle plotille ei voi todellakaan ajatella istuttavansa esimerkiksi krookuksia, tulppaaneja tai kuunliljona. Huomasin, että peurat olivat pistäneet matalaksi myös hortensiat. Täytyy siis tarkkaan miettiä, mitä siellä kasvattaa, koska mihinkään taisteluun en jaksa ryhtyä. Viime keväänä meillä vieraili täällä Rivaripihalla useampaan otteeseen yksi peura, joka veti kevätistutukset aika tavalla matalaksi. Se harmitti. Onneksi vierailut jäivät viime kevääseen, eikä peuroja ole sen jälkeen Rivaripihalla näkynyt. Oletteko ajatelleet aidata tonttianne?

      Tykkää

Jätä kommentti