Valloittava vaaleajouluruusu metsäpuutarhassa

Vanhoja valokuvia varmuuskopioidessani törmäsin kuvaan, johon olin ikuistanut kotimaisen vaaleajouluruusun (Helleborus niger) taimen puutarhassani. Olin ostanut tuon jouluruusun lähikaupastani joulukuussa 2015. Näin todella paljon vaivaa, että sain sen pidettyä saviruukussaan hengissä kevääseen asti. Annoin kasville kylmäkylpyjä tuomalla lunta sen juuristolle. Välillä siirsin sen terassille happihyppelylle. Toisinaan kyselin somessa hermostuksissani ohjeita, kun lehdet käpristyivät paperimaisiksi ja murentuivat sormissa palasiksi.

DSC04446

Vasta kun siirsin sen pysyvästi terassin oven viereen lattialle, jossa on lievästi vetoista, jouluruusu alkoi pukata uutta lehteä ja voi silmin nähden hyvin. Tosin kun olin istuttanut jouluruusun pihapihlajien juurelle pykättyihin kohopenkkeihin, kevään 2016 yllätysaurinkoinen huhtikuu korvensi nuo ihanat vihreät lehdet kermanvaaleiksi korpuiksi. Ajattelin, että kasvi löisi tässä vaiheessa viimeistään hanskansa naulaan ja käskisi minun pitää tunkkini.

DSC07458

Yllätys oli melkoinen, kun marraskuun lopussa bongasin pihlajan lähettyviltä uutta kasvustoa, josta ei voinut erehtyä. Vaaleajouluruusuni oli hengissä ja se oli ajatellut kaikista koettelemuksistaan huolimatta kukkia!

Rakensin kasville huolellisesti väljän talvisuojauksen havuista ja kuivuneista tuoksuherneen varsista. Kävin tuon tuosta kuikkimassa, että kasvilla olisi kaikki kunnossa. Huhtikuussa 2017 se ilahduttikin minua varsin kauniilla kukinnallaan.

IMG_1410

Vuonna 2017 jouluruusu jaksoi tehdä vain yhden kukan kukkivaksi asti, mutta millainen kaunokainen tuo kukka olikaan! Varsi oli huikean paksu, lehdistö elinvoimainen ja itse kukinto vain parani vanhetessaan.

IMG_1831

Tänä vuonna vaaleajouluruusuni otti keväästä kaiken ilon irti. Aavistelin jo viime joulukuussa bongattujen nuppujen perusteella, että kukinta olisi runsaampaa kuin vuosi sitten. Tein jälleen ilmavat talvisuojaukset havuista kasvin päälle ja odottelin kevättä.

LRG_DSC01711 (1)

Ihana lupaus keväästä saatiin maaliskuun loppupuolella, kun jouluruusun kukat alkoivat väkipakolla puskea tietään ulos hangen läpi. Vaaleajouluruusu vaikutti nauttivan viileästä (no okei, kylmästä) keväästä ja jaksoi kukkia huimat kuusi viikkoa putkeen.

IMG_7856 (1)IMG_7780 (1)

Pidän kovasti tavasta, jolla vaaleajouluruusu ikääntyy. Ainakin tässä minun kohopenkissäni jouluruususta tulee intensiivisen roosa. Myös tähtimäiset siemenkodat ovat superkauniit ja ne pidentävät kasvin koristeellisuutta pitkälle kesäkuuhun.

LRG_DSC02269 (1)

Tänä vuonna onnistuin keräämään tästä yksilöstä siemeniä ja toivon, että onnistun kasvattamaan juuri tämän kasvin määrää puutarhassani. Ja mikäli lähikaupastani löytyy jälleen juuri tätä samaa kasvia joulukukkamyynnistä, niin mukaani lähtee takuuvarmasti useampikin yksilö.

Advertisement

5 kommenttia artikkeliin ”Valloittava vaaleajouluruusu metsäpuutarhassa

 1. Täällä jännitetään myös miten jouluruusut lähtevät kasvuun. Syksyllä olivat suht terhakassa kunnossa. Paikallisella puutarhamyymälällä oli ennen joulua kolmenlaista lajiketta myynnissä. Hullu, kun en ostanut. Kun joulun jälkeen kävin toiveikkaana katsomassa olisiko niitä vielä, ei ollut. Pitäisi aina tarttua tilaisuuteen eikä jäädä empimään! Sanoivat, että voin kyllä pyytää tilaamaan keväämmällä, jos jotain tiettyä halajan.

  Tykkää

  • Voi että, kun et raaskinut ostaa! Mulle kävi samalla tavoin muutama vuosi sitten. Sen jälkeen päätin, että rahansa voi hassata turhempaankin kuin jouluruusuihin. Sen jälkeen olen aina ottanut paikallisesta kukkakaupasta mukaan hieman erikoisemmat yksilöt, vaikka hinta on toisinaan tuntunut hieman suolaiselta. Joulun alla mukaani tarttui Winter red -jouluruusu, joka kukkii edelleen!

   Tykkää

 2. Jouluruusut ovat ihastuttavia! Mitkään muut kevätkukat ei kuki yhtä pitkään ja jouluruusuissa on kauniit kiiltävät lehdet joulukuussakin. Täyttävät tilansa mukavasti, eikä siis tarvitse miettiä, mitä paikalla kesällä kasvaisi kuten sipulikukkien kanssa. Olen vihdoin keksinyt hyvän paikan jouluruusuille. Siementaimia on tullut runsaasti ihan itsestään. Niin suloisen vaaleanpunaisiksi oli jouluruususi muuttunut vanhetessaan.

  Tykkää

  • Sanohan muuten poistatko koskaan jouluruusujesi lehtiä? Olen huomannut Instagramista, että monet leikkaavat lehdet maata myöten. Minä olen toistaiseksi pitänyt lehdet, koska ne keräävät mukavasti lumisuojaakin kasvien ylle. Toki mustalaikullisia lehtiä olen toisinaan poistanut etenkin kerrattukukkaisilta lajikkeilta.

   Tykkää

   • Olen siinä käsityksessä, että leikkaavat lehdet pois aikaisin keväällä. Itse olen leikannut vain huonoimmat lehdet, mutta vanhat lehdethän kyllä lakastuu aika pian. Viime keväänä näin tällaisten kokonaan parturoitujen jouluruusujen kukkivan. Ajattelin, että ehkäpä kokeilen sitä. Kukat näkyvät paremmin ovat kyllä siistin näköisiä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s