Piippahattuja näkyvissä

Ja ei, en viittaa otsikoinnilla tonttuihin, menninkäisiin tai muihinkaan puutarhan taikaeläviin vaan sipulikasvien piippoihin, joita on pieneksi harmikseni alkanut puskea esiin useammasta paikasta.

LRG_DSC01091

Meillä täällä etelärannikolla talvi on ollut leuto ja sateinen. Ensimmäiset vihreät piipot huomasin jo ennen marraskuun puoliväliä. Luullakseni tuo yksilö on rohkea persiansinililja (Scilla mischtschenkoana), joka kuvittelee selviävänsä rannikon lumettomasta talvesta ja viimasta ilman minkäänlaisia suojauksia.

IMG_5985

Kukkapenkistä puskee myös jotain todella tanakkaa sipulikasvin kasvua. Tämä voi olla jotain narsissia, joita tässä penkissä on useampaakin lajiketta. Tête-à-tête narsissithan (Narcissus ’Tête-à-tête’) ovat kukkineet Rivaripihalla jo syyskuusta.

LRG_DSC01295

Helmililjat (Muscari armeniacum) ovat meidän puutarhassamme noudattaneet omaa mysteeriaikatauluaan jo kolmatta vuotta. Ensimmäisenä vuonna helmililjat kukkivat syksyllä, toisena vuonna heinäkuussa. Tänä vuonna bongasin muutaman kukan keväällä, mutta pääkukinta ajoittui taas syksyyn. Myös nämä maahan upottamani uudet sipulit ottivat ja tekivät lehdet heti muutama viikko istutusten jälkeen. Luulen, että saan jälleen kerran heittää hyvästit keväällä sinisenä kukkivalle lahokannon ympäristölle.

LRG_DSC01280

Myös ruukkuihin istutetut pikkusipulit, kuten kevätkurjenmiekat (Iris reticulata), krookukset (Crocus) ja helmililjat (Muscari armeniacum) ovat ottaneet varaslähdön kevääseen. Olen hyväksynyt sen, että en pysty sipulikasvien kanssa milloinkaan pelaamaan varman päälle. Nyt todellakin toivon joko runsaita ja pysyviä lumisateita tai mahdollisimman leutoa talvea, jotta saisin nauttia mahdollisimman monipuolisesta kevätpuutarhasta kaikkine istuttamine sipulikasveineen.

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”Piippahattuja näkyvissä

  1. Enpä ole yhtään kukkapenkkejä lähemmin tarkastellut, mutta näin lämpimillä voi hyvinkin piippoja sieltä löytyä. Muscarit ovat joka vuosi nostaneet lehtiään pintaan jo marraskuussa. Usein jänikset käyvät tasaamassa lehdet mullan pintaan. Silti kasvit kukkivat ihan hyvin keväällä.

    Liked by 1 henkilö

    • Onpa helpottavaa kuulla, että lehtien kasvu syksyllä tai pupujen parturoinnit eivät sinulla ole kukintaan vaikuttaneet. Nyt peukkua pystyyn, että täälläkin keväällä sinertäisi.

      Tykkää

  2. Ainakin helmililjat työntää tosiaan lehtiä jo syksyllä, mutta ei se ole kyllä yhtään tahtia haitannut. Silti ovat siis keväällä kukkineet. Muista en niin muista piippoja nähneeni.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti