Kevätkylvöjä: Orvokkeja ruukkuihin

SONY DSC

Ihailin näitä pikkukukkaisia sarviorvokkeja (Viola cornuta) jo viime vuonna. Orvokit ovat kestävyydessään, leviämisessään ja värivalikoimissaan ehdottomasti kukkarakkauksieni kärkikahinoissa mukana. Näissä Sorbeteissa minua viehättää erityisesti viileä värimaailma. Nyt olin ajoissa liikkeessä ja tilasin Sorbetit Exotic Gardenilta. Ja eikun multiin.

SONY DSC

Sorbettien siemenet itivät hieman hitaammin kuin omasta puutarhasta kerättyjen sarvi- ja tarhaorvokkien siemenet, mutta hiljaa hyvä tulee. Nyt neljästä purkista kurottelee kohti valoa terhakoita orvokintaimia, joiden toivon päätyvän ruukkuistutusten helmiksi.

Mitä tarkoittaa F1 siemenissä?

Ostamissani siemenpussukoissa oli merkintä F1, eli Sorbettien siemenet ovat hybridisiemeniä. Tämä käsittääkseni tarkoittaa sitä, että F1 koodilla varustetuista siemenistä kasvatettujen kasvien jälkeläisistä ei välttämättä kasva emokasvinsa kaltaisia yksilöitä. F1-hybridien jälkeläisissä siis tietyt ominaisuudet rapautuvat, sitä enemmän mitä useampia jälkeläisiä kasvatetaan. Jos (ja kun) kerään aikanaan omista Sorbeteistani siemeniä talteen, saattaa kylvöjen tuotoksina syntyäkin täysin toisen värisiä sarviorvokkeja. Mutta ainakin tulevana kesänä saan nauttia vadelmanpunaisista ja tummanvioleteista pikkuorvokeista.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Kevätkylvöjä: Orvokkeja ruukkuihin

 1. Hybridisiemenet ovat myös tasalaatuisia ja niillä jalostuksessa saavutettu haluttuja ominaisuuksia / erikoisuuksia, jotka ilmenevät värinä, kokona, värimuunnoksena, erikoisena kasvutapana jne.

  Nuo Impectan siemenpussit on musta niitä kaikkein houkuttavimpia. Ruotsin reissulla oli ihanaa tutkia ja valita niitä Zetasissa. Ihme juttu, että siemenpussissakin voi olla tunnelmaa :D

  Tykkää

  • Mustakin nuo Impectan pussit ovat viehättäviä, tosin kaikissa saamissani pussukoissa ei ole valokuvia. Parista pussista mietin, että mitähän ihmettä olen tilannut, kun latinan- tai ruotsinkieliset nimet eivät sanoneet mitään. :D

   Tykkää

 2. Suloisia ovat pienet taimet. Orvokkirakkautesi alkaa ehkä tarttua, vaikka en jaksakaan itse siemenistä kasvatella, enkä kovin paljon kukkia istutella ruukkuihin. Mutta entistä enemmän tekee mieli orvokeita maahan. Juuri tuollaisia kauniin värisiä. Aina joskus oon taimia ostanut, saa nähdä nouseeko tänä vuonna entisistä mitään ja tuleeko siemenvauvoja ja minkä värisiä. Helpostihan niistä taitaa tulla niitä ”kissannaamoja” kuten isoäitini nimitti kirjavia, joissa on selvä keltainen keskusta. Viime kesänä niitä jo oli meilläkin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s