Syksyn kukkasipulisavotta

Kevään ja alkukesän kukkaloisto varmistetaan kukkasipuli-istutuksilla. Tilasin omat kukkasipulini kimppatilauksena äitini kanssa Hollannista. Herkempiä saattaa järkyttää sipulitilaukseni volyymi. DHL:n pitäisi kiikata 1300 sipulia kotiovelle tämän viikon aikana. Järkytystä kenties hieman lievittää se, että suurin osa kukkasipuleista on ns. pikkusipuleita: krookuksia, lumikelloja, englanninsinililjaa, idänsinililjaa, persiansinililjaa ja kesälumipisaraa.

Kerrottukukkaisia tulppaaneja hankin jokusia lajikkeita. ’Royal Acresista’ ja ’Black Herosta’ suunnittelin väriparia pionipenkin läheisyyteen (pahoittelen, osa kuvista on Pinterestin gallerioista, ensi keväänä takuulla vain omia kuvia).

’Copper Imagesta’ näin uskomattoman kauniita kuvia Instagramissa ja ajattelin kokeilla niitä tuohon sisäänkäynnin nurmialueelle suviruusua ympäröimään.

tulip_copper_image.jpg

Tulipa ’Copper Image’

Takapihan metsäiselle alueelle ajattelin istutella kotkansiipien ja metsäalvejuurten sekaan väriyhdistelmän, joka koostuu ’Queen of Nightista’, ’Light and Dreamystä’ ja ’Yellow Purissimasta’.

 

Narsisseista tilasin metsäpuutarhaan kauniisti sopivia, luonnonmukaisilta näyttäviä lajikkeita. ’Thaliaa’ sumputan kuorikatteella päällystetyn polun viereen mustikanvarpujen seuraksi, vaaleankeltainen ’Hawera’ puolestaan saa hehkua hiilenmustan leikkimökin kupeessa.

Liiriaa eli vuorililjaa (Ixiolirion tataricum) minulta jo löytyykin, mutta tilasin tätä sinistä kaunokaista lisää erityisesti pitkän kukinta-aikansa vuoksi. Liiria yhdistyy nätisti hyasintteihin, joiden toivon uusivan kukintansa ensi keväänä (hyasintteja en muuten tilannutkaan, öy nöy) ja rusolaukkaan (Allium roseum ’Grandiflorum’).

Eli kohta pitäisi lykätä liki 1300 sipulia multiin. Jostain syystä urakka ei vielä tunnu mahdottomuudelta, vaan ihan mukavalta ensi kevään ilonlähteiden synnyttelyltä. Ajattelin myös porrastella sipulien istutusta siten, että herkemmät lajikkeet peittelen maaemon huomiin tulevana viikonloppuna, laukat syyskuun loppupuolella ja tulppaanit vasta maan pysyvästi viilennyttyä.

Mitäs teidän kanssapuutarhurien kukkasipuliostoksista tänä vuonna löytyy? Entäpä kukkasipulisavotta: Ihana ilo vaiko karsea koettelemus?

 

Advertisement

5 kommenttia artikkeliin ”Syksyn kukkasipulisavotta

  • Heh, määrä olisi ollut tuplat, jos todellakin olisin tilannut kaikki, mitä olisin halunnut. Hinnan puolesta ostokset eivät suhteessa paljoa maksaneet. Postikuluineen satsi kustansi alle 90 euroa, ja mukaan mahtui myös hieman kalliimpia sipulipakkauksia, kuten tuo tulppaani ’Copper Image’, kesälumipisara, tähtilumikello ja kerrannaiskukkainen puistolumikello. Hinnat ovat siis huomattavasti kotimaisia markkinahintoja edullisempia.

   Ihailin muuten Instagramin puolelta keittiöpuutarhasi loistoa. Olet upeasti onnistunut miksaamaan värit niin, että jopa minä, keltaisen ja oranssin karttaja, aloin katsella yhdistelmiäsi sillä silmällä. :)

   Tykkää

  • Vertailin useampiakin paikkoja ja päädyimme hinta-laatu-palaute-suhteen perusteella Eurobulbiin. Tilasimme sipulimme elokuun ensimmäisinä päivinä, joten valikoimaa oli hyvin vielä jäljellä. Itse satsi oli priimaa. 15 kilon lähetyksestä nähdäkseni vain yksi triumph-tulppaanin sipuli oli viallinen. Toimitus oli vähän myöhässä. Alunperin sipulit piti tulla kotiovelle 15.9., mutta lopulta jouduinkin hakemaan ne postista 22.9. Tämä ei tosin istutuspuuhiin vaikuttanut millään tavalla.

   Tykkää

 1. Paluuviite: Vuosi 2016 Rivaripihalla | Rivaripiha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s