Onnea on: lähimetsä

Olen maininnut, että taloyhtiömme sijaitsee käytännössä metsän keskellä. Molemmat pihamme rajautuvat metsään: takapiha mäntytilkkuun ja etupiha valtaisaan kangasmetsään. Lumien lähdettyä lähimetsämme on paikka, jossa erityisen mielelläni vietän aikaa sekä yksin että yhdessä perheeni kanssa.

Tein lasten ja siipan kanssa kevään ensimmäisen retken metsään. Lapset nauttivat kallioilla ja puissa kiipeilystä ja minä löysin itseni tallentamasta muistoja keväisen metsän erilaisista väreistä ja pintarakenteista.

jäkälä.jpg

Keväisessä metsässä kenties yllättävintä ovat värit. Lähimetsämme hehkuu punaisen ja vihreän eri sävyissä. Hämmästyttävän monet varpukasvit ja sammalet sävyttyvät punaiseen, kun taas jäkälissä näkyy vihreän koko kirjo.

karhunsammal.jpg

Sammalet ja jäkälät ovat valtavan koristeellisia sekä väreiltään että muodoiltaan. Karhunsammalmättäät (Polytrichum commune) ovat kauttaaltaan peittyneet tällaisiin punaisiin pilareihin. Ovatkohan nämä sammaleen ”kukkia”?

rahkasammal.jpg

Rahkasammal (Sphagnum capillifolium) hehkuu lähimetsässämme kirkkaan punaisena. Asuinalueemme maaperä on luontaisesti aika hapan, joten ei ihme, että rahkasammalella on varsin lokoisat oltavat.

kääpäpuu.jpg

Entäpä ne puut? Metsästä löytyy lukuisia puita, joilla jokaisella vaikuttaisi olevan jokin mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan. Kääpien (Polyporaceae) kansoittamia puita lähimetsästämme löytyy useampia ja monista puista löytyy myös käpytikan nakuttamia pesäkoloja.

jäkälä2.jpg

Jäkälien peittämät puunrungot ovat kerrassaan kauniita. Tyttäreni näki niissä Frozenin Elsan jäänhuuruista taikaa. :)

tuoksuvatukka.jpg

Lähimetsässämme kasvaa myös tuoksuvatukkaa (Rubus odoratus). Koska minusta on jotenkin viehättävää, että metsä jatkuisi puutarhassamme, olen suunnitellut hankkivani tuoksuvatukkapensaan tuonne pihan perälle näkösuojaa antamaan.

Mitä muita metsäisiä pensaita tiedät, jotka voisivat rakentaa puutarhaan kaivattua kerroksellisuutta?

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Onnea on: lähimetsä

  1. Hienoja kuvia metsän kasvustosta. Metsä on todellakin ihana paikka kävellä ja retkeillä.
    Tuoksuvatukka on tosi kova leviämään, joten se kannattaa istuttaessa huomioida.

    Tykkää

    • Kiitos Between! Tuoksuvatukkaa googlaillessani törmäsinkin tuohon samaan tietoon, että kaveri tuottaa juuri- ja tyviversoja. Puutarha.netin keskustelupalstalla joku suositteli joko juuriestettä tai ”lapiorajausta”, eli terävällä lapiolla juuret katkaistaan siitä, mihin sen ei toivota leviävän.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s